JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 13-19 Maja 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Łazanki z kapustą i mięsem wieprzowym duszonym (350 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

wot

 

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów

Grysikowa (450 ml/ 1,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
szpinak gotowany (170 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z soczewicą i mięsem wieprzowym (350 g/8 szt./1,3),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pd

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/1,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/7),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/1,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/7),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuki

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/1,7,9),
Naleśniki z serem smażone (2 szt/1,3,7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Brokuły gotowane (150 g)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień