JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 6-12 Maja 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z sosem z mięsem wieprzowym duszonym i jarzynami gotowanymi (350 g/1,9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
 kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa z kaszy kukurydzianej (450 ml/9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9),
kasza gryczana gotowana (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pd

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt/1,3,7),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdh

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/1,7,9)
Stek wieprzowy pieczony z duszoną cebulką (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z kapusty czerwonej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/1,7,9)
Udko drobiowe gotowane w jarzynach (170 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z kapusty czerwonej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z makaronem (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień