JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 29 Kwietnia - 5 Maja 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

watr

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),
szpinak gotowany (170 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Makaron spaghetti z serem (350 g/1,7),
szpinak gotowany (170 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

watr

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
fasolka szparagowa gotowana (100 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Ziemniaczanka (450 ml/9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9),
Pyzy bez mięsa  gotowane (300 g),
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Udko drobiowe pieczone (140 g),
ziemniaki (200 g),
surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień