JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 15-21 Kwietnia 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Risotto z mięsem wieprzowym duszonym i gotowanymi warzywami (500 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
surówka z porów (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml9)
Ryż brązowy z filetem drobiowym duszonym i gotowanymi warzywami (350 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
surówka z porów (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

watr

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
jarzynka gotowana (100 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Owsianka (450 ml/1,9)
Klops pieczony (80 g/1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g),
jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z porów (100 g/7),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/1,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z porów (100 g/7),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9),
Gotowane knedle z mięsem wieprzowym (350 g/ 1,3),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9), 
surówka z kapusty kiszonej (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9),
Udko z kurczaka gotowane w jarzynach (170 g/9), 
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9), 
surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień

Jadłospis