JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 8-14 Kwietnia 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9),
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9),
Makaron razowy z serem (350 g/1,7),
sałatka z marchwi i ogórka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/1,7,9)
Pulpet drobiowy gotowany (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z mięsem i soczewicą (350 g/8 szt/1,3,7),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem (450 ml/1,7,9)
Stek wieprzowy pieczony z duszoną cebulką (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pomidorowa z ryżem (450 ml/1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

gol

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/1,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
 marchewka gotowana (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień