JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 1-7 Kwietnia 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9)
Kluski śląskie bez mięsa gotowane (300 g),
Sos pomidorowy (100 ml/1,7),
Surówka z kapusty białej (100 g/7,9),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i warzywami (350 g/1,6,9),
Surówka z kapusty białej (100 g/7,9),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/1,7,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g)
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Buraczki gotowane (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Udko z kurczaka gotowane w jarzynach (170 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Buraczki gotowane (100 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/7),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/7),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień