JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 4 - 10 Marzec 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z sosem z mięsem wieprzowym duszonym
i jarzynami gotowanymi (350 g/1,9),
surówka z kapusty białej (100 g/9),
fasolka szparagowa gotowana (100 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ziemniaczanka (450 ml/9)
Makaron razowy z filetem drobiowym duszonym i warzywami gotowanymi (350 g/1,9),
surówka z kapusty białej (100 g/9),
fasolka szparagowa gotowana (100 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

0503podst 0503cuk

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9),
 surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/ 1,9),
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

0603podst 0603cuk

Dieta podstawowa
 

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3,7),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9),
Udko z kurczaka pieczone  (140 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem (450 ml/1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
kalafior gotowany (100 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pomidorowa z ryżem (450 ml/1,7,9),
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
kalafior gotowany (100 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

 cuk

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień