JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 12 - 18 Luty 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pds

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Łazanki z kapustą gotowaną i mięsem wieprzowym duszonym (350 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Udko drobiowe gotowane w jarzynach (170 kg/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty białej (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (100 g/1),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (100 g/1),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Koperkowa z makaronem (450 ml/1,7,9)
Stek wieprzowy pieczony z duszoną cebulką (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g)
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/1,9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

og

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Leniwe (350 g/1,3,7),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Makaron razowy z warzywami gotowanymi (350 g/1,9),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień