JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 1 - 7 Stycznia 2024r.

 


Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

podst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt/1,3,7),
Surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawa

 

cukr

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,7,9)
Gołąbki z ryżem duszone (300 g) w sosie pomidorowym (100 ml/1,7),
ziemniaki gotowane (200 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/ 9)
Udziec gotowany w jarzynach (170 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
jarzynka gotowana (100 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień