JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 4 - 10 Grudnia 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa z zawiesiną z mąki i mleka (450 ml/1,7,9)
Kluski śląskie b/mięsa gotowane (350 g),
Sos pieczarkowy (100 ml/1,7),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),  
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa z zawiesiną z mąki i mleka (450 ml/1,7,9)
Udko z kurczaka gotowane w jarzynach (170 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty białej (100 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pods.

 

cuk.

 

Dieta podstawowa
 

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/ 1,3,7),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Fasolka szparagowa gotowana(100 g),
Sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/ 1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Fasolka szparagowa gotowana (100 g),
Sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawa

 

cukrzca

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Leniwe (350 g/1,3,7),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7)
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Udko gotowane w jarzynach (170 g/9)
Ziemniaki gotowane (200 g)
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7)
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pods

 

cuk

Dieta podstawowa
 

Koperkowa z makaronem (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet schabowy pieczony (100 g/1)
Ziemniaki gotowane (200 g)
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9)
Surówka z porów (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9)
Ziemniaki gotowane (200 g)
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9)
Surówka z porów (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

p

 

c

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
Surówka z papryki i kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 1,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty kiszonej (100 g/9),
Surówka z papryki i kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień