Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9) Leniwe (350 g/ 1,3), Surówka z kiszonej kapusty (150 g/9), kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Krupnik jaglany (450 ml/ 1,9) Kurczak gotowany w jarzynach (100 g/9), ziemniaki gotowane (200 g), surówka z kiszonej kapusty (150 g/ 9), kompot z owoców mr. (250 ml) |
Obiad |
![]() |
![]() |
Dieta podstawowa Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,9), Ryba panier. pieczona (100 g/ 1,3,4), ziemniaki gotowane (200 g), surówka z porów (150 g/ 7), kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,9) Ryba pieczona (100 g/ 1,4), Ziemniaki gotowane (200 g), Surówka z porów (150g/7), kompot z owoców mr. (250 ml) |