JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 1-5 Listopada 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

Dieta Podstawowa

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami  (450 ml/ 1,7,9)

Leniwe (350 g/ 1,3),

Surówka z kiszonej kapusty (150 g/9),

kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/ 1,9)

Kurczak gotowany w jarzynach (100 g/9),

ziemniaki gotowane (200 g),

surówka z kiszonej kapusty (150 g/ 9),

kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

Dieta Podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,9),

Ryba panier. pieczona (100 g/ 1,3,4),

ziemniaki gotowane (200 g),

surówka z porów (150 g/ 7),

kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,9)

Ryba pieczona (100 g/ 1,4),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Surówka z porów (150g/7),

kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

 

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień