JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 18 - 24 Marzec 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Risotto z mięsem wieprzowym duszonym i jarzynami gotowanymi (500 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
surówka z porów (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Ryż brązowy z filetem drobiowym i warzywami gotowanymi (350 g/9),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
surówka z porów (100 g/7),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Klops pieczony (80 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/7,9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa z kaszy kukurydzianej (450 ml/9)
Klops pieczony (80 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/7,9),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9),
Udko z kurczaka gotowane w jarzynach (170 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z makaronem (450 ml/1,7,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
buraczki gotowane (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/1,9),
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
buraczki gotowane (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/7),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/7),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień