JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 26 Luty - 3 Marzec 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pods

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7)
jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7)
jarzynka gotowana (150 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (100 g/1),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (100 g/1),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/ 1,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt/1,3,7),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9),
Udko pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

PDST

 

CUK

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,7,9)
Gołąbki z ryżem i mięsem wieprzowym duszone (300 g) w sosie pomidorowym (100 ml/1,7),  
ziemniaki gotowane (200 g),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/ 1,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
jarzynka gotowana (150 g/1,9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdsy

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Brokuły gotowane (100 g),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Brokuły gotowane (100 g),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień