JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 19 - 25 Luty 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Flaki wołowe (450 ml/1,9)
Risotto z mięsem i jarzynami (500 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
jarzynka gotowana (100 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Ryż brązowy z duszonym filetem drobiowym i gotowanymi warzywami (350 g/9),
surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
jarzynka gotowana (100 g/1,9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9),
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

cuki

 

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z porów (100 g/7),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Udko z kurczaka pieczone (140 g),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/7),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z makaronem pszennym (450 ml/1,7,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
buraczki gotowane (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/1,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
buraczki gotowane (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuki

 

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
fasolka szparagowa gotowana (100 g)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pomidorowa z ryżem (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
fasolka szparagowa gotowana (100 g)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień