JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 5 - 11 Luty 2024r

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pds

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/1,9)
Kluski śląski bez mięsa gotowane (350 g),
sos pomidorowy (100 ml/1,7),
surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Makaron razowy z duszonym filetem drobiowym i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

wtrb

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
buraczki gotowane (100 g/1),
surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Ziemniaczanka (450 ml/ 9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
buraczki gotowane (150 g/1),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z mięsem i soczewicą (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z kapusty białej (100 g/7),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/ 9)
Udko z kurczaka gotowane w jarzynach (170 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty białej (100 g/7),
sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Neapolitańska z makaronem pszennym (450 ml/1,7,9)
Kotlet schabowy pieczony (100 g/1,3),
ziemniaki gotowane (200 g)
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/1,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
marchewka gotowana (100 g/1)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień