JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 22 - 28 Stycznia 2024r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

ogl

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Flaki wołowe gotowane (450 ml/1,9) z chlebem pszennym (50 g/1),
Kluski śląskie bez mięsa gotowane (350 g),
Sos pomidorowy (100 ml/1,7),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Marchewka gotowana (100 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9),
Makaron razowy z duszonym filetem drobiowym
i gotowanymi warzywami (350 g/1,9),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Marchewka gotowana (100 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

wat

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta lekkostrawna z ograniczaniem tłuszczu

Ryżanka (450 ml/ 9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),  
Jarzynka gotowana (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/ 1,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt./1,3,7),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Udko pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9)
Placki jarzynowe pieczone (350 g/ 2 szt/1,3,9),
Sos pieczarkowy (100 ml/1,7)
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podst

 

cukk

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
Jarzynka gotowana (100 g/1,9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/ 9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
Jarzynka gotowana (100 g/1,9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień