Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.
Obiad |
|
|
Dieta podstawowa Fasolowa (450 ml/1,9), |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9), |
Obiad |
|
|
Dieta podstawowa Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu Owsianka (450 ml/ 1,9) |
Obiad |
|
|
Dieta podstawowa Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9) |
Obiad |
||
Dieta podstawowa Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3), Ziemniaki gotowane (200 g), Buraczki gotowane (100 g/1), Surówka z kapusty i papryki (100 g/9), Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Ryżanka (450 ml/ 9)Schab gotowany w jarzynach (80 g/9), Ziemniaki gotowane (200 g), Buraczki gotowane (100 g/1), Surówka z kapusty i papryki (100 g/9), Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Obiad |
||
Dieta podstawowa |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)Ryba pieczona (100 g/ 4), Ziemniaki gotowane (200 g), Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9), Szpinak gotowany (120 g/1), Kompot z owoców mr. (250 ml) |