JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 15 - 21 Stycznia 2024r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9),
Pyzy bez mięsa gotowane (350 g),
Sos pomidorowy (100 ml/1,7),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9),
Ryż brązowy z duszonym filetem drobiowym i gotowanymi jarzynami (350 g/1,9),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/7),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

wat

 

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Owsianka (450 ml/ 1,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Buraczki gotowane (150 g/1)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukier

 

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt/1,3,7),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą (450 ml/ 1,7,9)
Udko pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),  
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

18 ogól 18_cuk

Dieta podstawowa
 

Koperkowa z makaronem pszennym (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Buraczki gotowane (100 g/1),
Surówka z kapusty i papryki (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/ 9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Buraczki gotowane (100 g/1),
Surówka z kapusty i papryki (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogol1901 cukrzyca1901

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Szpinak gotowany (120 g/1)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Szpinak gotowany (120 g/1),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień