JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 18 - 24 Grudnia 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Fasolowa (450 ml/1,9)
Łazanki z kapustą i mięsem wieprzowym gotowane (350 g/1),
kompot z owoców mr.(250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jaglany (450 ml/9)
Makaron razowy z duszonym filetem drobiowym i gotowanymi jarzynami (350 g/1,9),
Jarzynka gotowana (100 g/1,9),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9) ,
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pii

 

ipi

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops gotowany w jarzynach (80 g/1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Sałatka z czerwonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Grochowa (450 ml/ 1,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt/1,3,7),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/ 9)
Udko pieczone (140 g),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pds

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Kapuśniak mazurski (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
Ziemniaki gotowane (200 g),

Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
Kalafior gotowany (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
Kalafior gotowany (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Zacierka na jarzynach (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/ 1,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4)
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z marchwi i ogórka (100 g/9),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień