JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 11 - 17 Grudnia 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

ogolna_11_12 cuk_11_12

Dieta podstawowa
 

Grochowa (450 ml/1,9)
Makaron pszenny z serem (350 g/1,7)
Brokuły gotowane (150 g),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik jęczmienny (450 ml/1,9)
Makaron razowy z serem (350 g/1,7)
Brokuły gotowane (150 g),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

ogl

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ryżanka (450 ml/ 9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3) w sosie (100 ml/1,7),
Kasza jęczmienna gotowana (200 g/1),
Surówka z kapusty pekińskiej (100 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (100 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

1312podstawowa 1312cukrzyca

Dieta podstawowa
 

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./1,3,7),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Udko gotowane w jarzynach (170 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cuk

 

Dieta podstawowa

Owocowa z makaronem (450 ml/ 1,7)
Stek wieprzowy pieczony z cebulką (100 g/1),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (100 g/9),
Fasolka szparagowa gotowana (100 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,9),
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu(100 g/9),
Fasolka szparagowa gotowana (100 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Barszcz z soczewicą  (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
Brokuły gotowane (100 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz z soczewicą  (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (100 g/9),
Brokuły gotowane (100 g)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień