JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 27 - 30 Listopada; 1 Grudnia 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

ogolna

 

cukrzyce

 

Dieta podstawowa

Flaki wołowe gotowane (450 ml/1,9) + Chleb pszenny (50 g/1),
Pyzy b/mięsa gotowane (350 g),
Sos pieczarkowy (100 ml/1,7),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa (450 ml/9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9),
Rzodkiewka ze śmietaną (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml))

Obiad

pds

 

pdsi

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops pieczony (80 g/1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Kalafior (100 g),
Sałatka z kapusty czerwonej (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Klops pieczony (80 g/1,3),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Kalafior (100 g),
Sałatka z kapusty czerwonej (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

OGOLNA

 

CUKRZYCA

 

Dieta podstawowa

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi z serem (350 g/8 szt./1,3),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/ 1,7,9)
Udko gotowane w jarzynach (170 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

3011podstawowa 3011cukrzyca

Dieta podstawowa
 

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)

Kotlet mielony pieczony (100 g/1,3),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),

Sałatka z kapusty czerwonej (100 g)

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,9),

Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Sałatka z ogórka i cebuli (80 g/9),

Surówka z kapusty włoskiej (100 g/9)

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukrzy

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną  (450 ml/ 1,7,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną  (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/ 4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i jabłka (100 g/9),
Surówka z kiszonej kapusty (100 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień