Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9)Kluski śląskie b/mięsa gotowane (350 g),Sos pieczarkowy (100 ml/1,7),Surówka z kiszonej kapusty(150 g/9),Surówka z marchwi i jabłka (150g/9),Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9),Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),Ziemniaki gotowane (200 g),Surówka z kiszonej kapusty (150 g/9),Surówka z marchwi i jabłka (150g/9),Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów
Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9) |
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta lekkostrawna Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9) |
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta lekkostrawna Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9) |
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Kapuśniak mazurski (450 ml/ 1,9) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Krupnik ryżowy (450 ml/9) |