JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 20 - 26 Listopada 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

podstawowa

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9)

Kluski śląskie b/mięsa gotowane (350 g),

Sos pieczarkowy (100 ml/1,7),

Surówka z kiszonej kapusty(150 g/9),

Surówka z marchwi i jabłka (150g/9),

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową (450 ml/1,7,9),

Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Surówka z kiszonej kapusty (150 g/9),

Surówka z marchwi i jabłka (150g/9),

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Kotlet z fileta drobiowego pieczony (100 g/ 1,3,7),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

 

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet drobiowy gotowany w jarzynach (100 g/ 1,3,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z kapusty pekińskiej (150 g/9),
Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml

Obiad

podst

 

pdst

 

Dieta podstawowa

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt./ 1,3),
Sałata ze śmietaną (150 g/7),
Surówka z marchwi i ogórka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta lekkostrawna

Pieczarkowa z ziemniakami (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi wiejskie (350 g/8 szt./ 1,3),
Sałata ze śmietaną (150 g/7),
Surówka z marchwi i ogórka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pdst

 

lekko

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Kiełbaski rumuńskie pieczone (100 g/1),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (150g/1),
surówka z kapusty i papryki (150 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta lekkostrawna

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (150g/1),
surówka z kapusty i papryki (150 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawowa

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Kapuśniak mazurski (450 ml/ 1,9)
Ryba panierowana pieczona (100 g/ 1,3,4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Kalafior gotowany (150 g),
surówka z porów (150g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Krupnik ryżowy (450 ml/9)
Ryba pieczona (100 g/4),
ziemniaki gotowane (200g),
Kalafior gotowany (150 g),
surówka z porów (150 g/9)
kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień