JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 13 - 19 Listopada 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

Podstawowy cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Grochowa (450 ml/1,9)
Kluski śląskie b/mięsa gotowane (350 g/1),
Sos pomidorowy (100 ml/1,7),
Surówka z kapusty białej (150 g/9),
Surówka z marchwi i ogórka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów
 

Ziemniaczanka (450 ml/9),
Makaron razowy z filetem drobiowym i warzywami (350g /1,9)
Surówka z kapusty białej (150 g/9),
Surówka z marchwi i ogórka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawowa

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3 ) w sosie (100 ml/ 1,7,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu  (150 g/9),
Sałatka z kapusty czerwonej (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Kalafiorowa (450 ml/ 1,7,9)
Pulpet gotowany (100 g/1,3 ) w sosie (100 ml/ 1,7,9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu  (150 g/9),
Sałatka z kapusty czerwonej (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawowa

 

cukrzyce

 

Dieta podstawowa

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Pierogi ze szpinakiem (350 g/8 szt./ 1,3),
Surówka z porów (150 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Jarzynowa ze śmietaną (450 ml/ 1,7,9)
Udko gotowane w jarzynach (170 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z porów (150 g/9),
Surówka z marchwi i jabłka (150 g),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawowa

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Stek wieprzowy pieczony z cebulką smażoną (100 g/1),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Buraczki gotowane (150 g/1),
Surówka z kapusty i papryki (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9),
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Buraczki gotowane (150 g/1),
Surówka z kapusty i papryki (150 g/9),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

17112023

17112023cuk

Dieta podstawowa

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)

Ryba panierowana pieczona (100 g/1,3,4),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Sałatka z ogórka i cebuli (100 g/9),

Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9)

Kompot z owoców mr. (250 ml)
 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Pejzanka (450 ml/ 1,7,9)
Ryba pieczona (100 g/4),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Sałatka z ogórka i cebuli (100 g/9),
Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9)
Kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień