JEDNOSTKI MEDYCZNE

Jadłospis: 6 - 12 Listopada 2023r.

 

Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.

Obiad

Dieta Podstawowa

 

Dieta Cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Pieczarkowa z makaronem (450 ml/ 1,7,9)

Kotlet schabowy (100 g/ 1,3),

Ziemniaki gotowane (200 g),

Fasolka szparagowa gotowana (140 g),

Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Grysikowa (450 ml/ 1,9),
Schab gotowany w jarzynach (80 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Fasolka szparagowa gotowana (140 g),
Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

 

Dieta podstawowa

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)

Pierogi z mięsem i soczewicą (350 g/8 szt./1,3),

Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),

Sałatka z czerwonej kapusty (150 g),

Kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)
Udko gotowane w jarzynach (170 g/9),
Ziemniaki gotowane (200 g),
Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),
Sałatka z czerwonej kapusty (150 g),
Kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

pods

cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Koperkowa z makaronem (450 ml/ 1,7,9)
Klops pieczony (80 g/ 1,3),
ziemniaki gotowane (200 g),
buraczki gotowane (150 g/1)
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

Owsianka (450 ml/ 1,9)
Klops pieczony (80 g/ 1,3),
ziemniaki gotowane(200 g),
buraczki gotowane (150 g/1)
Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9),
kompot z owoców mr. (250 ml)

Obiad

podstawowa

 

cukrzyca

 

Dieta podstawowa
 

Fasolowa (450 ml/1,9)

Makaron razowy z serem (350 g/1,7)

fasolka szparagowa gotowana (140 g),

kompot z owoców mr. (250 ml)

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów

 

Krupnik ryżowy (450 ml/9)

Makaron razowy z serem (350 g/1,7)

fasolka szparagowa gotowana (140 g),

kompot z owoców mr. (250 ml)

 

Jadłospis dostępny w załączniku do pobrania.

Poprzedni Tydzień

Następny Tydzień