Informacja o udziale w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”
Informujemy, że od listopada 2023 r. Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 1 w Lublinie przystąpił do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”, wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczące edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Poniżej publikujemy tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia posiłków dwóch wybranych diet.
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Pieczarkowa z makaronem (450 ml/ 1,7,9)Kotlet schabowy (100 g/ 1,3),Ziemniaki gotowane (200 g),Fasolka szparagowa gotowana (140 g),Sałatka z buraka i jabłka (150 g/9),Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Grysikowa (450 ml/ 1,9), |
Obiad |
|
![]()
|
Dieta podstawowa Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9)Pierogi z mięsem i soczewicą (350 g/8 szt./1,3),Surówka z marchwi i chrzanu (150 g/9),Sałatka z czerwonej kapusty (150 g),Kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Ogórkowa (450 ml/ 1,7,9) |
Obiad |
|
![]()
|
Dieta podstawowa Koperkowa z makaronem (450 ml/ 1,7,9) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów Owsianka (450 ml/ 1,9)Klops pieczony (80 g/ 1,3), ziemniaki gotowane(200 g), buraczki gotowane (150 g/1) Surówka z marchwi i jabłka (150 g/9), kompot z owoców mr. (250 ml) |
Obiad |
![]()
|
![]()
|
Dieta podstawowa Fasolowa (450 ml/1,9) Makaron razowy z serem (350 g/1,7) fasolka szparagowa gotowana (140 g), kompot z owoców mr. (250 ml) |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajanych węglowodanów
Krupnik ryżowy (450 ml/9) Makaron razowy z serem (350 g/1,7) fasolka szparagowa gotowana (140 g), kompot z owoców mr. (250 ml) |